Gnist – en kollektiv suksess

Gnist – en kollektiv suksess

Kulturminister Trine Skei Grande lot seg overbevise da hun overvar premieren på «Gnist» i Nittedal onsdag. Samarbeidsprosjektet mellom flere store institusjoner har pågått i et år, med over 300 nittedalselever som medskapende.

–Jeg har vært i valgkamp og var kjempesliten før jeg kom hit i kveld, men jeg kjenner nå at dere har gitt meg energien tilbake. Tusen takk for det! sa en gledesstrålende kulturminister til de involverte etter endt premiereforestilling onsdag. Storsalen i Kulturverket Flammen var nær fullsatt, og stemningen var elektrisk.

Foto: Tanja Steen, Akershus fylkeskommune
Dramatikk og Ragnarok. Foto: Tanja Steen, Akershus fylkeskommune

I et helt år har over 300 skoleelever i Nittedal, tallrike profesjonelle kulturarbeidere, lokale krefter og lærere sammen med regissør Arne Berggren og komponist Hasse Hjortek arbeidet for å skape et unikt sluttprodukt: «Gnist – en musikalsk anastrofe». Prosjektet har blitt gjennomført i regi av Den kulturelle skolesekken i Akershus, Ung kultur møtes, Norsk kulturskoleråd og Nittedal kommune.

Klima som tema

Tematikken i forestillingen går rett i kjernen på et tema som opptar de fleste unge i dag: Kampen for å redde jordkloden vår.

–Dere har tatt opp et kjempeviktig tema på en veldig fin måte, både i tekstene dere har laget og hvordan dere fremstiller det alvorlige som skjer med kloden vår, sa kulturministeren.

–Jeg tror alle går rundt og er litt redde for forandringene som skjer, i alle fall vi som har skjønt det – og jeg merker at alle dere som har vært på scenen i kveld har forstått hvor viktig dette temaet er.

Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune
En verden av plast. Foto: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune

Kulturministeren ble også følelsesmessig berørt av forestillingen.

–Det var veldig rørende, og vi voksne gråt litt der oppe i radene, fordi vi syntes dere så godt viste frem hvor viktig det er å ta vare på kloden vår.

Samarbeid som drivkraft

Motivasjonen bak prosjektet har vært å få i gang et samarbeid i stor skala mellom ulike kulturaktører, skoler, elever og lærere. Med veiledning fra profesjonelle kunstnerne, kulturskolen og lokale krefter har utvalgte skoler og trinn i Nittedal gjennom skoleåret 2018/19 skapt kreativt materiale som til slutt har blitt satt sammen til en forestilling.

–Jeg vet hvor utrolig vanskelig det er å sette sammen en forestilling som inkluderer så mange personer, så all honnør til de profesjonelle som har gjort den jobben! sa kulturminister Grande.

Tanja Steen, Akershus fylkeskommune
Varm jubel sammen med kulturministeren i stort samarbeidsprosjekt. Foto: Tanja Steen, Akershus fylkeskommune

Hun var også opptatt av samarbeidet og samholdet hun bevitnet på scenen.

–Dere behandlet hverandre veldig bra. Det at dere klarer å jobbe sammen, både de yngste og de eldste, og at dere klarer å vise frem det beste fra alt fra taekwondo til korpset og alle de andre aktivitetene dere driver med, var også kjempekult.

Varige minner som målsetting

Leder for Den kulturelle skolesekken i Akershus, Cathrine Haakonsen, håper pilotprosjektet Gnist kan være interessant for flere å kopiere, om enn i mindre skala.

–Vårt største ønske i Den kulturelle skolesekken i Akershus er at møtet mellom kunstnere og elever skal være både magisk og uforglemmelig. Når vi spør elever etter endt utdanningsløp om deres kunstopplevelser i skolen, opplever vi ofte at det er veldig varierende hva de husker.

Tanja Steen, Akershus fylkeskommune
En fornøyd leder for Den kulturelle skolesekken i Akershus, Cathrine Haakonsen, sammen med ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen (t.v) og fylkesvaraordfører i Akershus, Lars Birger Salvesen. Foto: Tanja Steen, Akershus fylkeskommune

–Piloten Gnist er et forsøk på å gjøre kunstopplevelsen varig. Det har derfor vært ønskelig å samarbeide med flere aktører som har betydning i elevens liv også utenfor skolen.

Med dette som utgangspunkt, bestemte Den kulturelle skolesekken i Akershus, Ung kultur møtes og Norsk kulturskoleråd seg våren 2018 for å iverksette dette samarbeidsprosjektet, hvor målet var å få de tre organisasjonene til å samhandle bedre i tett samarbeid med en kommune.

–Vi inngikk deretter en avtale med Arne Berggren og Hasse Hjortek som ledere av de kreative prosessene, med en målsetting om å få elevene til å skape musikk, tekster og bilder som kunne settes sammen til en større forestilling, sier Haakonsen.

Nittedal med gode forutsetninger

Det ble sendt ut invitasjon til alle kommunene i Akershus, og Nittedal kommune ble valgt som pilotkommune. Begrunnelsen var at Nittedal er eier av en unik arena på Kulturverket Flammen, der elevene kan jobbe sammen utover skoletiden. De ansatte i Nittedal kommune hadde i tillegg erfaring med større samarbeidsprosjekter, og ønsket å prøve arbeidsmetoden til Arne Berggren og Hasse Hjortek.

–Dette var en viktig forutsetning, siden vi visste at de kreative arbeidsprosessene som ble valgt til Gnist ville kunne sette ethvert arbeidslag på prøve, sier Haakonsen.

Tanja Steen, Akershus fylkeskommune
Mye talent i Nittedal. Foto: Tanja Steen, Akershus fylkeskommune

–Vi er mektig imponert over måten alle de ansatte i kultursektoren i Nittedal kommune har samarbeidet med skolene, lokale talenter, profesjonelle kunstnere, næringsliv og frivillige i kommunen, og de kan ta det det meste av æren for at dette har blitt en stor suksess.

–Jeg håper nå at modellen «Gnist» blir en viktig pilot som forhåpentligvis kan stimulere til kreative læringsformer og godt kommunalt og regionalt samarbeid for mange kommuner i Akershus, og etter hvert også Viken, sier Cathrine Haakonsen.

Verdsettelse av barns kreativitet

Kulturskolerektor i Nittedal, Anne Mette Johannesen, har vært tett på hele Gnist-prosessen, og mener at det viktigste har vært at barnas idéer har blitt løftet opp på et profesjonelt nivå, og at deres kreative og estetiske uttrykk har blitt tatt på alvor.

–Ved å foredle og utvikle dette uttrykket, og la profesjonelle sammen med amatører fremføre sanger med barnas egne tekster, lar vi barn og unges egne stemmer bli hørt, mener hun.

Tanja Steen, Akershus fylkeskommune
Kulturskolerektor i Nittedal, Anne Mette Johannesen. Foto: Tanja Steen, Akershus fylkeskommune

–Jeg er også utrolig imponert over kompani 4×4, som består av elever fra de klassene som var med i skoledelen av prosjektet. Arne Berggren har jobbet med dem som en teatergruppe, og jeg syns det er beundringsverdig hvor godt de har jobbet og hvor langt de har kommet rent scenisk. Dynamikken i gruppen er unik, og det er flott å se hvordan de ulike aldersgruppene fungerer sammen. De viser stor omsorg for hverandre. Generelt opplever jeg at alle våre lokale utøvere holder et svært høyt nivå, det er god stemning og alle har ønsket å bidra.

–Tror du arbeidet med Gnist vil få positive konsekvenser på sikt?

–Når ulike organisasjoner samarbeider skulder ved skulder, og alle oppgaver på, rundt og bak scenen er like viktig for at hele produksjonen skal blir bra, så tror jeg at det skaper gode relasjoner og at vi gjør hverandre gode. Vi legger grunnlaget for mange nye samarbeidsprosjekter i framtiden. Kultur er virkelig brobyggende i samfunnet, avslutter Johannesen.

Les enda mer om Gnist

Forberedelser til Gnist-premiere. Foto: Tanja Steen

 

Arne Berggren i samspill med elevene.
Arne Berggren i samspill med elevene. Foto: Tanja Steen

 

Forberedelser til Gnist-premiere. Foto: Tanja Steen
Forberedelser til Gnist-premiere. Foto: Tanja Steen

 

Foto: Tanja Steen

 

Foto: Tanja Steen

 

 

 

 

Gnist underveis

 

Gnist underveis